EKSTRA EKSTRA HOLD i MAJ i KBH
1,5 dags kursus – åbent for alle med kropsterapeutisk erfaring
Kursus afholdes marts/april/maj 2023 i Kbh & Jylland

.
Det smukkeste i os …
Det varmeste, det dybeste, det kærligste, det tætteste, det blideste, det blødeste, det inderligste – det smukkeste i os alle er lige her.
Det mest nærværende, mest lattermilde, mest omfavnende, mest gavmilde, mest overgivne, mest elskelige, mest generøse, mest magiske, mest nærende, mest medmenneskelige, mest særlige, mest fortryllende, mest omsorgsfulde, mest blomstrende, mest rørende, mest sælsomme, mest vidunderlige, mest levende, mest sammenlige – det mest menneskelige er lige her.
Det skal ikke findes eller skabes eller opstå eller udvikles eller læres – det er her allerede. Boblende indeni – ønskende kun ét: at bryde frem og folde sig ud og deles med verden. Det er sådan vi pattedyr er skabt – a shout of joy…

.
Døren ind & ud
Dette shout of joy har kun én betingelse. I virkeligheden er det ikke en betingelse – det er snarere en bøn. Nemlig en bøn om, at forudsætningen for, at denne iboende glæde af sig selv kan udfolde sig, er til stede.
Nøglen til dette er altid den samme, altid. Der er kun én og den åbner til det hele. En enkelt universalnøgle er alt vi behøver. Kun den. Men den.
Tryghed.
Tryghed er …
Tryghed er den første linse, som nervesystemet oplever en hvilken som helst situation igennem. Tryghed angår det allermest fundamentale aspekt af det at være menneske – det er enten/eller i sin reneste form. Ingen forhandlinger her – kun er direkte, sanset, oplevet oplevelse af øjeblikket.
Vi mennesker kan gå gennem ild og vand og alverdens smerte, så længe vi er trygge. Og vi kan forvandle alverdens ubærligheder, hvis vi bliver mødt i et trygt og uforbeholdent rum. Det er ikke smerte, frygt og det ubærlige, som vi ikke kan forvandle – det er fraværet af tryghed, som hindrer forvandlingen i naturligt at ske.
” If you want to help someone in your life, help them to feel safe. “
Simple ord fra Matt Licata. Om den hånd, som vi alle længes efter, når livets storme raser.
.

.
Vagus & tryghed
Vagusnerven er – sammen med primært kranienerverne V og VII samt spejlneuronerne – nervesystemets vigtigste strukturer til at manøvrere og balancere os ift tryghed. Disse nerver fortæller os på et ikke-sprogligt, autonomt og ubevidst plan, hvorvidt en given situation er tryg eller ej. De moniterer fra øjeblik til øjeblik såvel den ydre som den indre verden – registrerer og fortæller, hvilken del af vores nervesystem der er mest hensigtsmæssig at aktivere netop nu.
De registrerer via ansigtsmimik, muskeltonus, stemmens klang og en række andre markører, om den givne situation er tryg. Manden bag den Polyvagale Teori, Stephen Porges, kalder denne naturlige egenskab neuroception. Det er en iboende egenskab i vores nervesystem, som udenom intellektet og det rationelle skal fortælle os, hvorvidt vi kan være trygge eller ej.
.
Vagusnerven
Den vandrende nerve, som den kaldes – og den er i sandhed her, der og allevegne! Den har forgreninger til ansigtet, kirtler, det ydre og det indre øre, huden og ikke mindst hele vores organsystem. Den er den længste af kranienerverne, den primære i det parasympatiske nervesystem og beskrives som værende dirigenten for vores stress respons – altså kroppens kapacitet til at skifte mellem de forskellige dele af det autonome nervesystem.

Den indeholder både motoriske og sensoriske nerver – langt overvejende sensoriske, som uafbrudt kommunikerer til resten af hjernen om kroppens øjeblikkelige tilstand. Da den innerverer en række af vores vitale organer, kan den naturligvis påvirkes via disse organer. Det er netop, hvad vi på dette kursus vil benytte som indgang til at regulere vagusnerven og dermed hele nervesystemet/kroppen.
.
Dette kursus
Vi vil på dette kursus arbejde via 4 forskellige indgange, som alle har direkte forbindelse til vagusnerven og resten af kroppens balance og funktion. Hver af disse 4 indgange vil bestå af flere greb, der samlet skaber mulighed for den blideste og mest præcise regulering.
For alle 4 indgange gælder det desuden, at jeg udover selve grebene også vil vise øvelser/greb, som klienten selv (og terapeuten!) kan benytte til at understøtte og nære deres egen proces med. Meget simple, men samtidigt dybe og effektive øvelser/greb.
Her kort præsentation af de 4 indgange:
Foramen Jugularis
MY ALLTIME FAVORITE! Siden jeg lærte et greb til dette led for mere end 20 år siden, har det været mit absolutte yndlingsgreb og er det stadigt – jeg elsker det. Det er grebet, som jeg som det første ville redde, hvis værktøjskassen med alle mine redskaber brændte. Det greb jeg ville vælge, hvis jeg kun måtte vælge ét greb til at hjælpe en given person. Det har det hele..

Foramen Jugularis er en åbning i kraniebunden mellem knoglerne occipitalis og temporalis – det er gennem denne åbning, at vagusnerven forlader kraniet og drager ud i resten af kroppen.
Som det er tilfældet ved alle led i kroppen, kan der ske forskydninger i knoglernes position og dette kan påvirke de strukturer, som skal gennem denne åbning – disse strukturer er:
– Vagusnerven
– IX kranienerve, der bl.a registrerer blodtryk og iltindhold i blodet
– XI kranienerve, der går til musklerne Trapezius og Sternocleidomasteodeus
– Den jugulare vene, der står for ca. 95% af drænagen af venøst blod fra kraniet
Jeg vil vise, hvordan arbejde med bestemte meridianer kan åbne for dette led. Endvidere, hvordan bækkenet kan have en afgørende rolle for dels åbningen af leddet og dels, hvorvidt vores arbejde kan holde – ubalancer i bækkenet kan ongoing re-aktivere ubalancer i netop dette led. Endelig vil jeg vise et greb, som har direkte forbindelse til leddet selv.
.
Hjertet
Det kære hjerte! Det allermest menneskelige aspekt af dette liv. Alt det største finder vej til hjertet – både det mest vidunderlige og det mest ubærlige. Når hjertet er fuldt, er livet fuldt og helt – når hjertet brister, brister hele verden.
Som den irske digter David Whyte siger, findes der ikke et alternativ til at få sit hjerte knust, hvis vi ønsker at leve et liv i nærvær, oprigtighed og kærlighed. Hvad end vi gør, vil heartbreak finde vej – det romantiske heartbreak kender vi alle, men også de bristede drømme, venskabers fald og familiens knubs bringer knuste hjerter.

Derfor bærer vi alle en dyb længsel efter at blive mødt og holdt i dette hjerteland. At vi ikke længere skal bære vores bristede hjerte alene, men kan blive mødt af en favnende, nærende hånd. Jeg vil vise forskellige greb, som alle handler om at møde hjertet, som det er – hvor det er.
.
Åndedrættet
Ganske som hjertet er vores åndedræt hjemsted for livets allerstørste følelser. Når vi mærker livets dejlighed suse igennem os, åbner vores vejrtrækning sig naturligt og vi tager det hele ind i store, dybe mundfulde.
Tilsvarende er åndedrættet intenst til stede, når livet gør allermest ondt. Her bliver vores vejrtrækning en måde at hindre overvældelse og vi tyr til det mest nødtørftige åndedræt – vi kan ikke bære smerten og ved at drosle vejrtrækningen ned, mindsker vi smerten.

Sorg er hjemløs kærlighed, skrev en kollega forleden, da vores fælles ven og mentor Stanley Rosenberg var gået bort. Ja, sorg er hjemløs kærlighed – som trods sin smerte længes efter at blive mærket helt og derved kunne forvandles. Det kan den, når det er tid – når tiden er moden, kalder den os til sig og gennem dette møde finder kærligheden atter hjem. Med en helt særlig sødme ved mindet om det tabte.
Jeg vil også ved åndedrættet vise flere greb – indgange, som på hver deres måde kan skabe en mulighed for at møde, forløse og derved frisætte den vejrtrækning, som er så direkte og intimt forbundet til dette levende liv.
.
Øjnene
Vi kalder vores øjne for sjælens spejl – disse uudgrundelige og dragende øjne, som aldrig kan forstås, men som alligevel taler så fuldkomment til os. De fortæller om en verden, der både er en andens og samtidigt sælsomt genkendelig. Vi ser hinanden i hinandens øjne – alle pattedyr deler en fælles virkelighed, som vi instinktivt kan se og mærke, når vi ser en anden i øjnene.
Også vores øjne er forbundet til vagusnerven og er derved en central del af den samlede, dynamiske proces, der hvert øjeblik udfolder sig i os, og mellem os og verden. De er som hjertet og åndedrættet med til højbords, når livets vilde storslåethed mærkes indeni. Og også vores øjne benytter vi til at modulere vores tilstedeværelse i livet – vi slår sluserne op på vid gab, når livet er smukkest og tilsvarende skifter vi til lavt blus eller helt lukket, når livet gør allermest ondt.

Derfor bærer mange af os kroniske spændinger i vores øjne – af liv, som har ramt os og som endnu ikke har reguleret sig færdigt. Endvidere indebærer arbejdslivet ved skærme for mange, at de konstant presser deres øjne på måder, som ikke er naturlige for øjnene. Vores syn kræver i forvejen store ressourcer og når vi derudover presser det yderligere, bliver en uundgåelig konsekvens, at vores øjne er permanent trætte og belastede.
Jeg vil vise flere greb til øjnene – flere indgange, som ad forskellige veje kan hjælpe øjnene til at genfinde deres naturlige hvilen i øjenhulerne. Herunder bl.a en kort, simpel sekvens, der er helt, helt fantastisk ved hjernerystelser – blid, lindrende og dybt afslappende.
.
Kurset samlet
Kurset handler først og sidst om helheden. De enkelte indgange skal ses som en værende tagen kontakt til den helhed, som altid er kroppens egen prioritet, kroppens egen virkelighed. Vagus kan i dét lys næsten ses som helhedens nerve – dens overordnede sigte er altid at bringe balance og homøostase til helheden.
Vagus, hjertet, åndedrættet og øjnene udgør et smukt og naturligt fællesskab. De har hver især deres helt unikke karakteristika, som de bidrager med og sammen tillader de os at mærke og opleve alt det mest fantastiske og intense ved livet – brusende & knusende, blomstrende & forgående, levende & døende. De er med os gennem det hele …

.
Har du lyst til at læse mere om vagus og kurset, har jeg skrevet flere tekster på facebook:
.
Praktisk
Kurset strækker sig over 1,5 dag.
Frederiksberg:
10+11 marts 2023 (holdet er fuldt – afbudsliste åben)
ekstra hold: 28-29 april (holdet er fuldt – venteliste åben)
. . . ekstra ekstra hold: 5-6 maj . . .
Kurset på Frederiksberg afholdes i MitraSalen – Sankt Knuds Vej 36, 2. sal – 1903 Frederiksberg
Kurset undervises fredag kl 17-21 samt lørdag kl 9-17.
.
BRABRAND
hold l 17+18 marts (holdet er fuldt – venteliste åben)
hold ll 14+15 april (holdet er fuldt – venteliste åben)
. . . ekstra hold: 22-23 april * . . .
Kurset i Brabrand afholdes på Skolen for Holistisk Kropsterapi – Grimhøjvej 6 – 8220 Brabrand
Brabrand undervises fredag kl 17-21 samt lørdag kl 9-17.
* NB: Ekstrakurset 22-23 april undervises lørdag kl. 9-17 samt søndag kl 9-13
.
Pris: kr. 1.700,-
.
Kurset er åbent for alle med kropsterapeutisk baggrund og giver endvidere RAB vedligeholdelsespoints.
Tilmelding: Skriv mail til niklas@kranio-sakral-terapi.dk – ved bekræftelse overføres betaling af depositum kr. 700,- til konto: 5471 – 0001644051
(Resterende betaling af kursusafgift senest 3 uger før kursus. Ved afmelding indtil 3 uger før kursustilbagebetales depositum, minus administrationsgebyr kr. 250. Ved afmelding senere end 3 uger før kursus tilbagebetales kursusafgift, minus depositum.)

Endelig kontakt mig, hvis du er i tvivl om noget eller ønsker yderligere info.
Kh Niklas